15 Ocak 2012 Pazar

BARCELONA


   Bu şehir bambaşka şehir.Neden mi? Seneler önce bir şehri tamamen değiştiren,mezun olduğu okulda dahi mi,budala mı tartışmasıyla karşı karşıya kalan ünlü mimar Katalan modernizminin babası Antoni Gaudi’ eseri çünkü.Eserleri hakkında uçuk,fantastik,ilginç,yaratıcılıkta zirveye ulaşmış diyebilirsiniz.. Caddelerde yürüken her an karşınıza çıkan farklı çapta binalar,parklar gözünüze renk getirecek.Barcelona denince akla La Rambla da yaşamın tadını çıkaranlar,Akdeniz cıvıltısı,barlar,tapas,Nou Camp Futbol Stadyumu ve şehrin simgesi Sagrada Familia Katedrali gelir.

     İlk gün havaalanında indiğimiz gibi haritamızı aldık.Otelimiz Barceloneta bölgesindeydi. Trenle yarım saatte otele vadık.Barcelonaya gidecekseniz yaza doğru gidin derim.Geniş plajı,altın sarısı kumları üzerinden deniz keyfini çıkartmak harika oluyor.Kaldığımız otel denize yakın La Rambla caddesine de yürüme mesafesinde olduğundan gündüzleri denize,akşamüstünüde geziye ayırmıştık.Yazın gittiğimiz için hava oldukça sıcaktı. Barcelonanın Gezilecek Yerleri Eski kent (Ciutat Vella), Gotik kent (Barri Gotic) ve Barri de la Ribera olmak üzere üç ana bölüme ayrılır.Eski şehir, bizdeki Taksim Meydanını andıran ünlü La Ramblas caddesinin bulunduğu yerdir.Bu cadde beş farklı Ramblasın birleşmesiyle oluşmuştur.Eskiden  Barcelonanın tek çiçek satan caddesiymiş.Şimdi ise barların,alışveriş merkezlerinin,sokak satıcılarının,kutlamaların yapıldığı en kalabalık ve eğlenceli caddesidir.İlk görmeniz gereken yer diyebilirim. Cadde şov yapan göstericilerle doludur.Önlerindeki kutuya bozukluk atmanız halinde fotoğraf çektirebilirsiniz.Resim sergilerini,değişik yetenekleri birarada sunan caddede bir adamın kola kutularından nasıl şık bir  kül tablası yaptığını öğrenebilirsiniz.La Ramblas ın ortasına doğru ara caddede La Boqueria adlı pazarı yer alır.Envayi çeşit meyveler,meyve suları,sebzeler vardır.Kutularda meyve salataları 1-2 euro.Meyve suları ise 1 eurodur.Görmeden geçmemelisiniz.
 


Pazar Yeri
         Pazar yeri


La Rambla 'nın limana doğru bitiminde, ünlü kaşif Christopher Columbus'un heykeline rastlarsıznız.
Chrisropher Columbus Heykeli





 Eski kraliyet Sarayı ve Katedral in bulunduğu yer Gotik Kenttir.Hemen yanında da Picassoya ev sahipliği yapan 14.yy konakları ile dolu La Ribera bulunmaktadır. Ünlü ressamın 2,500'den fazla eserini bu sehirde özellikle de Museo Picasso'da görmeniz mümkündür.


 Barcelonanın en popüler parklarından biri Parc de la Ciutadelldır.  Her gün saat 08:00 ile 22:30 arası açıktır.Parkta teknelerle gezilebilen büyük göl,palmiyeler,portakal bahçeleri,papağanlar vardır.Eğer yazın giderseniz birçok okul öğrencilerini öğretmenleriyle beraber piknik yaparken görebilirsiniz.Özellikle de Pazar günleri insanlar müzikle uğraşmak,dans etmek ve rahatlamak için buraya gelirler.

 Parc de la Ciutadell

 Parc de la Ciutadell



   Bir diğer görülmeden dönülmemesi gereken popüler park ise Gaudi nin eseri Parc Güell dir.Buraya gidebilmeniz için bayır çıkmanız gerekmektedir.Yada Lesseps istasyonunda inip tabelaları takip edebilir yürüyen merdiven ile parka ulaşabilirsiniz. Oldukça tepede bulunan bu parka ulaştığınızda yorgunluğunuzu manzarası ile kolayca atabileceksiniz.UNESCO nun Dünya Kültürel Mirası içinde yer alan Parc Güell de planlanan 60 evden sadece 2 adeti yapılabilmiş.Bunlardan biri şuan müze olarak kullanılan Gaudi nin evi.Parkın ortasında dünyanın en uzun bankı bulunmaktadır.Yazın çok kalabalık olduğundan fotoğraf çekebilmek için bankta güzel bir yer kapmalısınız.


Parc Güell

Dünyadaki en uzun bank

CASA MİLA

 Bugün 5 ailenin yaşadığı diğer ismi ‘taş ocağı’ olan mimaridir. Havalandırma delikleri ve bacaları oldukça dikkatinizi çekecektir. Bacalar şovalye şeklindedir.(Dairelerin kiraları 10.000 eurodan başladığınıda ayrıca belirtirim..).Gaudi’nin kendini Sagrada Familia’ya adamadan önceki son çalışması olup, burda birkez daha sanatını döktürdüğü görülmektedir.
 Ulaşım için Passig Gracia metro ile gidebilirsiniz.Her gün 10:00 ile 20:00 arası ziyarete açıktır.
CASA MİLA
CASA BATTLO
 ‘Kemik ev,koca ağızlı ev’ gibi değişik isimlerin takıldığı mimari ,şehrin önemli bulvarı olan Passeig de Gracia bulunmaktadır.Yapının tamamı seramiklerden oluşmuşturulmuştur.Dikkat ederseniz ön cephe seramiklerin üstü koyu altı açıktır.Güneşi geçirmesi için.Binanın Aziz George nin ejderha öldürmesini temsil ettiği söylenir.
 Casa Battlo’ya ulaşım için metrodan Passig de Gracia’ya gidiyorsunuz.Hergün 09:00 ile 20:00 arası açıktır.




                                                                                 Montjuıc

    Yahudi ve Jüpiter tepesi olarak geçen tepe şehrin eğlence
merkezlerindendir.Müzeler ,galeriler,bahçeler,gece klüpleriyle gün boyu hareketlidir.Plaça d Espanya dan geçilerek tepeye çıkılır.Tepeye doğru giderken Katalanya Ulusal Sanat müzesi ve tam ortasında Font Magica (Sihirli Havuz) görürsünüz.Akşamları sihirli çeşmede ses ve ışık gösterileri yapılır.
  Montjuıc

 








Yola devam ederken 1992 olimpiyatların yapıldığı yere gelirsiniz.Stad ve beyaz ,ilginç kule görüceksiniz.Bu eser telekominikasyon kulesidir.Stad 1929’dan beri kullanılmaktadır.


Tepeden tüm Barcelonayı görebilirsiniz.Barselona limanı ,Kurşuna benzeyen bina (su idaresine attir.)Ulaşım için yokuş çıkmak istemezseniz bizim gibi teleferik kullanarak tepeye çıkar dönüşte saydığımız yerlerden geçerek gidebilirsiniz.

 Barselonanın sıradışı parkı Parc de Joan Miro .bir bölümü futbol sahaları ,palmiye ,çam,okaliptus ağaçlar,çiçekler,havuzdan oluşur.Seramiklerden yapılmış Dona i Ocell (Kadın ve kuş) adlı yapı vardır.



                                                                 Sagrada Familia

 Gaudi nin 1926 yılında tramwayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan ,yapımına 1882 de başlanmış Kutsal Aile yani Sagrada Familia.Evet şaşırmayın,yaklaşık 29 senedir inşaatı süren bir kilisedir.



Sagrada Familia
Halk arasında bitmeyen klisede denir Önde yükseklikleri 125 ila 170 metre arasında değişen incil yazarlarını temsil eden  dört kule vardır.Kulelerin altında katedralin cepheleri ilahi figürlerle doludur. Tepelerinde haçlar bulunur.




                                                            NOU CAMP

 Futbola düşkünüm desenizde ,demesenizde bu stadı seveceksiniz.Eşim çok sevdiği için gezilecek listemizin başında yer alanJ bu stada girdikten sonra anladım futbol sevgisini.Hatta Türkiye den bindiğimiz uçak direkt stadın içine inseydi dünyanın en mutlu adamı olacaktı yanımdaJ,
  Nou Camp dünya futbolunun merkezlerinden biridir.Hergün sayısız ziyaretçisi vardır.İçeri girdiğiniz gibi gezi oragazasyonu ile karşılacaksınız.Tüm gezilecek güzargahlar belirli.Önce sinema salonunda eskiden yeniye futbolla ilgili filmleri üç boyutlu izliyorsunuz.Daha sonra müzesini geziyorusunuz.Kazanılan kupalar,ilk futbol üniformaları,ünlü futbolculara ait eşyalar ve en iyi stadların tanıtımı ve birçok şey...Daha sonra  futbolcuların gerçek soyunma ve taktik alma odalarını,basına konuşulan yerlerini gezerek yeşil sahalara ulaşıyorsunuz.İstediğiniz kadar zaman geçirebilirsiniz stadta.Çıkıştada formaların ve futbolla ilgili birsürü şeyin satldığı mağazanın içinde buluyorsunuz kendinizi.....









                                           Barcelona da kısa bir tur

  Birgünde Barcelona çok zor gezilir,diyebilirim.Oyüzden daha geniş tutabilirsiniz günleriJAma pratik bir şekilde nasıl gezilir bilgi vermeye çalışacağım.

 Sabah eğer yaz ayında gittiyseniz ilk olarak kumsalına inip okyanusun ,altın kumlarının tadını çıkarın.Daha sonra La ramblada kalabalığın arasına karışarak yürüyüş yapın, kendinize yemek ısmarlayıp,pazarından meyveleinin tadına bakın.
  Yolunuza devam ederken Gaudinin Casa Batlo ve Casa Mila mimarilerini görebilirsiniz.


                                                  Alışveriş:

   La Ramblas ın ve Bari Gotic in ara sokaklarında çok güzel küçük dükkanlar keşfedebilirsiniz.Passing de Gracia ise Barcelona nın Bağdat cd.gibi şık mağazalara ev sahipliği yapmaktadır.L illa Diagonal şehirdeki güzel Avm lerden biri.

                                                  Ulaşım:

   Barcelonada metro ağı çok gelişmiş.Aktarma yaparak heryere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.Tavsiyem metro kullanmanız.Tabi bunun yanında isterseniz turistler için 2 günlük otobüsleride kullanabilirsiniz.

                                                Yeme İçme

  Yemeye düşkün akdeniz ülkesi olarak ispanyollar ilk kahvaltılarında kızarmış ekmek üzerine zeytinyağlılarda sürüyorlar.2.kahvaltıları 10 -11 gibi tortilla ala espanola denilen patetsli omlet yemeyi tercih ediyorlar.Akşamları ise tapas denilen menüleri meşhurdur.Tapas ve yanında meyve şarapları olan sangriayı içmenizi öneririm.

Hiç yorum yok: