13 Mart 2012 Salı

MANASTIR (BİTOLA)

    Makedonya'nın 2.büyük şehri Bitola.Diğer adı Manastır,Elveda Rumeli dizisinin çekildiği şehir desem daha tanıtıcı olur:)İnsanları çok yardımseverdir.Makedonyaya indiğimiz gibi araba kiralalayıp ilk planımız olan Bitolaya gittik.Yalnız yollar biraz kötü.Genelde dağlık ve kıvrımlı,düz sakin yol beklemeyin.



Eğlenceli 3 saat yolculuktan sonra Bitolaya vardık.Oteli bulmak için yoldan geçen birilerine danıştık .Yol tarifi verdiler ne kelime, arabalarına atlayıp önden onlar, arkadan biz takip ederek otele kadar götürdüler.Gerçekten şaşırdık.Bu şehrin yarattığı izlenim insanların birbirlerini tanıdığı ,tanımadığın birine selam verdiğinde garip karşılanmayan,eski İstanbul gibiydi.Rastladığımız her insan çok kibar ve son derece ilgiliydi.
    Otel olarak Tokin House tavsiye edebilirim.





  Otel ünlü Şirok sokak ın içinde.Gece eğlencelerin,alışveriş yerlerinin ,kafelerin olduğu trafiğe kapalı canlı caddesidir.Binalar 2-3 katlıdır.Kışın bile, İstiklal caddesi kadar olmasada insanlar kendilerini bu caddeye atmışlardır.

ŞİROK SOKAK


 Şehir parkı ile başlar büyük maydan ile son bulan bu caddede genede yemek için pizzacılara rastlarsınız.Ama gerçekten güzel yapıyorlar.

 Görülecek yerlerden biride ünlü müzeleri,eskiden Manastır Askeri İdadisi olan Atatürk ün okuduğu binadır.Şuan müze olarak kullanılıyor ve 2.katında Atatürk e ayrılmış özel bölümü mutlaka görmelisiniz.



                                   


      Gezinizi şehrin ünlü saat kulesini görerek sürdürebilirsinizTarihi Saat kulesi parkın içinde yer alır .



Saat Kulesi



 Diğer ünlü yeleri kapalı çarşılarıdır.Elveda Rumeli dizisinin çekimleri bu dükkanlarda yapılmış.Eski bedesten görünümü vardır.Çarşının orta yerinde yıkık minareli bir cami bulunuyor.









Demetrius Kilisesini görebilirsiniz.







  Bitola yani Manastır'ı gezmek için bir gün yeterli.Tarihi eski Türk şehrini anımsatan bu şehirde bir gün güzel vakit geçirebilirsiniz.

Hiç yorum yok: